Γιατί φοβόμαστε περισσότερο τα εμβόλια παρά τα φάρμακα;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι «καταπίνουν» άφοβα δεκάδες συμπληρώματα διατροφής ή δεν διστάζουν να πάρουν φάρμακα, φοβούνται με τη θέα μιας βελόνας .
Αναστατώνονται περισσότερο από τις ενέσεις παρά από τα χάπια, ειδικά όταν πρόκειται για την πρόληψη μιας ασθένειας. Μιας ασθένειας που δεν έχουν ακόμη.
Ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να βρεθεί στο πολύ μακρινό παρελθόν μας .
Χιλιάδες χρόνια πριν τον Ιπποκράτη οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν βότανα για να πίνουν ως αφέψημα ή να τα εφαρμόζουν στο δέρμα ως κατάπλασμα .
Ενώ αντιθέτως το τρύπημα του δέρματος συνδέεται περισσότερο με δόρατα , τόξα , σπαθιά κ.α. τα οποία προορίζονται να τραυματίσουν .
Επίσης ορισμένες επεμβατικές τεχνικές όπως ο τρυπανισμός, ο ακρωτηριασμός είχαν δοκιμαστεί, με μικρή επιτυχία στο πολύ μακρινό παρελθόν μας… Στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου έχουν βρεθεί αρκετά χειρουργικά εργαλεία, μαχαίρια, λαβίδες, μήλες κ.λ.π μεταξύ των οποίων και ένα φλεβοτόμον.
Συγκριτικά, η ιδέα της έγχυσης μιας ουσίας δια μέσω του δέρματος είναι σχετικά πρόσφατη . Η πρώτη υποδερμική σύριγγα (που χρησιμοποιήθηκε για τη χορήγηση εμβολίων) εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1850.
Επιπλέον, για πολύ καιρό, οι άνθρωποι ασχολούνταν περισσότερο με τη θεραπεία ασθενειών παρά με την πρόληψη.
Επίσης , ενώ τα αποτελέσματα ενός φαρμάκου είναι αισθητά μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες μετά τη λήψη του, τα αποτελέσματα μιας ένεσης συχνά εξαπλώνονται με την πάροδο του χρόνου, κάτι που δεν βοηθά στην εκτίμηση των οφελών.
Φωτό 1:Προθήκη με Ιατρικά εργαλεία που βρέθηκαν στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου.
Φωτό 2:Βάση αναθήματος από το Ασκληπιείο της Αθήνας με κασετίνα εργαλείων ιατρού, 3ος-2ος π.Χ. αι.
2021-11-09T15:45:06+03:00 Νοέμβριος 9th, 2021|Anima Vita|